Naše je vjenčanje 19. 9. 2009. Svatovi su manji, ali svejedno pokušavam uštedjeti gdje se može, iako padnem na neke sitnice. No, ono na čemu smo dosad uštedjeli i na čemu još planiramo jest sljedeće:
- imam svoj RUŽMARIN (dakle, bez kupovanja revera ili potrepština za revere); kupila sam samo mašnice u dvije boje, obje za 50 kn, koje ću vezati oko ružmarina
- POZIVNICE i ZAHVALNICE mislila sam sama raditi, no bio bi problem printanja i savijanja kartona pa smo našli jeftinu tiskaru - 4 kn/kom, s tim da će staviti/tiskati uzorak koji sam sama našla kao i font koji sam sama odabrala (dakle, s papirom i tintom ni sama jeftinije ne bih prošla, a ovako će biti kvalitetno napravljene)
- CVIJEĆE - buket koji ću staviti na auto (a bit će neki reda radi) samo ću prenijeti u salu na mladenački stol (dvije muhe jednim udarcem!); kod nas je običaj i u crkvu odnijeti buket, no neće biti iznad 100 - 150 kn (minimalistički!); curama ću bacati SVOJ buket, dakle bez zamjenskog koji može koštati i nepotrebnih 150 kn
- DEKORACIJA SALE - kako je sala izvan mjesta gdje se udajem i ne mogu nikoga poslati da mi to okiti, a nemam ni 10 istih vaza ili posudica, morala sam uzeti dekoraterku. No sama sam osmislila dekoraciju koja je minimalna: po jedan jedini cvijet u vazi s pokojom zelenom travkom (20 kn!) i aranžmančić u lijepoj staklenoj posudici od plutajućih svijeća i s obojenom vodom (15 kn); latice i kamenčiće će posuti po stolu, no njih sam kupila sama (možda mi nešto poslije i ostane...); na mladenački stol ide onaj buket s auta i malo tila
- DEKORACIJA KOD KUĆE - dvije vaze s cvijetom (iz mamina vrta), koji kamenčić u boji na stolu (iz Peveca - kutija 18 kn) i to je to. Umjesto cvjetnih kugli za ulazu, kugla od 5 balona, a po bršljan u šumu. Stolnjake ću (sve bijele) okolo posuditi tako da ne kupujem papirnate. Salvete (lijepe, šarene) u DM-u 4 paketa po 7 kn, plastične čaše K+ 7 kn/50 kom.
- DEKORACIJA CRKVE - bijele mašne (od 5 cm po 2,44 kn) - na svaku ili čak na svaku drugu klupu svezati i to je to. Unajmilt ću još samo 5 navlaka za stolice kod dekoraterke (15 kn/kom).
Ukrasi s tilom i mašnom koštaju od 18 kn pa nadalje tako da to ne dolazi u obzir, a dati još 300-tinjak kuna za pola sata u crkvi nije baš pametno!
- DEKORACIJA AUTA - po jedna mašna na svaki auto (našla 5 cm po 2,44 kn - DTP - internetska trgovina) i eventualno po 1 balon za kunu
- VINO i RAKIJU ćemo naći sami
- poslije ponoći NEMA PRESVLAČENJA (platim vjenčanicu 3.500 kn i još da ju imam samo pola večeri?! Uostalom, jednom sam mladenka, jednom u toj vjenčanici pa nek budem barem tu cijelu noć...)
- kad smo kod VJENČANICA, ima super modela i od prošle godine koje su i za 1.000 kn jeftinije; nove su po 4.500 - 5.000, a naravno da njih više nude, jer su - nove...
- VJENČANI PRSTEN - bez kamenčića; ipak je to burma, a kamenčići samo podižu cijenu; i ne planiram u Zagreb po njih ili sl. (em su skuplji, em me košta put!). Ima lijepih i u lokalnim zlatarnama, a oni uvijek mogu i naručiti neke...
- CIPELE - planiram kupiti obične, ali lijepe bijele sandale (pred kraj ljeta kad počnu sniženja) koje ću moći nositi i poslije, i to, nadam se, do 300 kn. Ne dam 500 ili 1.000 kn za neke vjenčane cipele koje ću moći obuti samo u rijetkim prilikama i ne daju se lako skombinirati kao sandalke...
- KOLAČE dijelimo na kraju, ali znam da se baš u svatovima (u sali) puno ne jedu pa ih ionako ostane (to smo morali uzeti kod slastičara zbog certifikata). No, našla sam lijepe i jeftine kutijice: za 3 kn u Sve i svašta u Zg. Kolače za prijam (skupljanje) kod kuće ispeći će mi mamine dvije-tri prijateljice - svaka 2 vrste i dosta.
Eto. To je zasad to.