Marketing:

Isprave potrebne za sklapanje braka + vrijeme prijave i dr.

Sklapanje braka u građanskom (matičarskom) i vjerskom obliku, rokovi za prijavu i dokumenti, potvrde, zakoni, običaji na vjenčanjima: hrvatski i strani običaji, nove lude ideje za nove običaje...

Isprave potrebne za sklapanje braka + vrijeme prijave i dr.

PostPostao/la Branči dana ned ožu 30, 2008 8:36 pm

Nevjesta i ženik svoju namjeru sklapanja braka u građanskom obliku osobno prijavljuju matičaru nadležnom za mjesto u kojem žele sklopiti brak.
Matičaru treba, 45 do 30 dana prije datuma koji ste odredili za vjenčanje, prijaviti namjeru sklapanja braka (do 90 dana ako je u vjerskom obliku).
Potrebni su sljedeći dokumenti:

Izvod iz matice rođenih,
a ako je izvadak stariji od 3 mj. i potvrda o slobodnom bračnom stanju,
također potrebna je i odluka suda o dopuštenju sklapanja braka ako kod ženika ili nevjeste postoje otklonjive bračne zapreke

Osobna iskaznica ili putovnica, (eventualno i domovnica za dokaz državljanstva).

Za prijavu se plaćaju upravne pristojbe oko 100 kn, a za sklapanje braka matičarem još 200 kn (osim ako se brak sklapa izvan službene prostorije).

Ukoliko će se brak sklopiti pred predstavnikom vjerske zajednice, tada matičar izdaje potvrdu o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje braka koja se predaje predstavniku vjer. zajednice. Upravne pristojbe za izdavanje te potvrde su oko 60 kn.
slika slikaslikaslika
Sretna u vezi. Možda jednom sretna i u braku? Svejedno mi je sve dok sam sretna s njim, točka. ♫ ♪♪ ♪♫♪
slika
Branči
Admin
Admin

Marketing:

Re: Isprave potrebne za sklapanje braka

PostPostao/la zeljka2905 dana čet tra 24, 2008 2:06 pm

A kaj se dogada ako je netko vec kod maticara ozenjen..sad se zeli samo u crkvi vjencati? :ne zna:
zeljka2905

PostPostao/la Branči dana čet tra 24, 2008 2:40 pm

Ovo je procedura baš za sklapanje braka, a vi pošto ste već u braku samo odete do svećenika i dogovorite se samo za sakrament vjenčanja ;)
Platite ono što treba u crkvi, dogovrite datum i to je to. Vama u biti ne trebaju nikakvi papiri kad već imate vjenčani list, nego samo sakrament.
slika slikaslikaslika
Sretna u vezi. Možda jednom sretna i u braku? Svejedno mi je sve dok sam sretna s njim, točka. ♫ ♪♪ ♪♫♪
slika
Branči
Admin
Admin

PostPostao/la ATE13 dana čet svi 01, 2008 5:47 pm

I mi smo vec vjencani kod maticara ...
Nas nam je trazio krsni list, onda smo morali ovdje u Berlinu da ispunimo s ovim svecenikom neka pitanja,
pa to smo odnijeli onom dole i et cekamo 08.08.08 - 17sati :lovestruck:
A jel zavisi od crkve do crkve kolko se placa ? ili ima neki standard ?
slika
ATE13
Udana forumašica
Udana forumašica

PostPostao/la zeljka2905 dana pet svi 02, 2008 12:06 pm

Nije vas trazio potvrdu o slobodnom sklapanju braka ili tak nekaj, ono da niste ozenjeni u crkvi? :roll:
I takoder otpusni list da se mozete u drugoj crkvi zeniti jer po pravili ako duze od 3 mjeseca zivis u drugoj zupi onda tamo i pripadas... :budala:
zeljka2905

PostPostao/la Debeljucka dana pon svi 05, 2008 4:17 pm

mi smo u petak isli prijavit vjencanje u maticni ured....

dosli smo tamo..... mladozenja i ja... sa kopijama osobnih iskaznica od kumova.... platili 105 kn.... potpisali se i to je to... jedino jos moramo izvrsit uplatu od 200 kn prije vjencanja.... i dostavit potvrdu o uplati......

napominjem da cemo se mi vjencati samo kod maticara
Vratila se jer me ocekuje priprema sestrinog vjencanja...... a mozda i mog hihihihihihihihihih
Debeljucka
Senior savjetnica
Senior savjetnica

PostPostao/la Ness dana čet svi 08, 2008 2:13 pm

Ja sam danas zvala u matični ured da pitam šta nam je sve potrebno za prijavu crkvenog vjenčanja i teta mi je rekla ovako:
moramo doći nas dvoje zajedno, donjeti osobne iskaznice i još neke dokumente sa JMBG-om, i ime, prezime i adresu kumova (ne treba kopija osobne) i rekla je da ne moramo vaditi izvadak iz matice rođenih jer smo oboje rođeni u Rijeci. Zaboravila sam pitati koliko se to plaća, to ću vam napisati kad odem, i ovo vrijedi za riječki matični ured jer se očito neke sitncie razlikuju od matičnog do matičnog :loveflag:
slikaslika
Ness
Senior savjetnica
Senior savjetnica

PostPostao/la Debeljucka dana čet svi 08, 2008 2:30 pm

Nessych je napisao/la:Ja sam danas zvala u matični ured da pitam šta nam je sve potrebno za prijavu crkvenog vjenčanja i teta mi je rekla ovako:
moramo doći nas dvoje zajedno, donjeti osobne iskaznice i još neke dokumente sa JMBG-om, i ime, prezime i adresu kumova (ne treba kopija osobne) i rekla je da ne moramo vaditi izvadak iz matice rođenih jer smo oboje rođeni u Rijeci. Zaboravila sam pitati koliko se to plaća, to ću vam napisati kad odem, i ovo vrijedi za riječki matični ured jer se očito neke sitncie razlikuju od matičnog do matičnog :loveflag:

i nama su rekli samo ime i prezime i adresu... ali mi smo uzeli za svaki slucaj kopije osobnih.....
tamo smo platili 105 kn..... i dobili da uplatimo jos 200..... za koje trebamo potvrdu o uplati donijeti barem 8 dana prije svadbe
Vratila se jer me ocekuje priprema sestrinog vjencanja...... a mozda i mog hihihihihihihihihih
Debeljucka
Senior savjetnica
Senior savjetnica

PostPostao/la mary dana čet svi 15, 2008 10:37 am

ja bila danas kod matičara...i pitala šta nam sve treba...potrebne su nam kopije naših domovnica, kopije osobnih od kumova, izvadak iz matične knjige rođenih za nas oboje, 150 kn biljega i 20 kn za potvrdu od matičara.
sa time svime idemo kod svečenika i još nam za njega treba krsni list od dragog...
od udavače do gospođe...
čekam plusić, pa će biti i ticker...slika

http://public.fotki.com/mary27/ (slideshow)
slika
mary
Junior savjetnica
Junior savjetnica

PostPostao/la Ness dana čet svi 15, 2008 7:54 pm

Nessych je napisao/la:Ja sam danas zvala u matični ured da pitam šta nam je sve potrebno za prijavu crkvenog vjenčanja i teta mi je rekla ovako:

mi isto obavili matičara, trebale su nam samo naše osobne iskaznice jer smo rođeni u rijeci, podaci o kumovima, nisu na tražili kopije osobnih i uplatili smo 165,00 kn dobili smo one zelene potvrde i to sad moramo odnjeti u crkvu
slikaslika
Ness
Senior savjetnica
Senior savjetnica

PostPostao/la Studentica24 dana sub svi 17, 2008 1:44 pm

A što sve treba kada se radi o vjenčanju na otvorenom - samo matičar, naravno??
Što mislite, koliko ranije bih trebala otići do njega i je li mi glupo pitati ga ovo ljeto (budući da dragi i ja nismo dolje i ne znamo koliko često ćemo ići)? Čisto da znam o kolikoj se svoti novca radi, jedna cura iz grada mi je rekla 4000 kn :shock1: :shock1: , to mi se čini previše!! Što vi mislite??
slika
[/url]
Studentica24
Junior savjetnica
Junior savjetnica

PostPostao/la Branči dana sub svi 17, 2008 1:47 pm

Studentice, ispod 2000 kn ti sigurno nije, a sad da li je baš 4000 ne znam, jer oni jako jako puno naplaćuju taj izlazak na teren - sve ovisi koliko je mjesto vjenčanja udaljeno od samog matičnog ureda. Za svakog posebno računaju te troškove.
slika slikaslikaslika
slika
Branči
Admin
Admin

PostPostao/la Debeljucka dana pon svi 19, 2008 8:13 am

Studentica24 je napisao/la:A što sve treba kada se radi o vjenčanju na otvorenom - samo matičar, naravno??
Što mislite, koliko ranije bih trebala otići do njega i je li mi glupo pitati ga ovo ljeto (budući da dragi i ja nismo dolje i ne znamo koliko često ćemo ići)? Čisto da znam o kolikoj se svoti novca radi, jedna cura iz grada mi je rekla 4000 kn :shock1: :shock1: , to mi se čini previše!! Što vi mislite??

situacija je sljedeca.... ja sam se za to raspitivala....

unutar 10 km od maticnog ti je od prilike kojih 2.500 kn... a sve iznad tih 10 km, se vise naplacuje.....
Debeljucka
Senior savjetnica
Senior savjetnica

PostPostao/la Studentica24 dana pon svi 19, 2008 8:57 am

Debeljucka je napisao/la:situacija je sljedeca.... ja sam se za to raspitivala....

unutar 10 km od maticnog ti je od prilike kojih 2.500 kn... a sve iznad tih 10 km, se vise naplacuje.....

Problem je bio u tome što je ta cura imala vjenčanje na otvorenom, u svom dvorištu, a to je unutar 10 km... :ne zna: :ne zna:
Mi bismo isto imali unutar te kilometraže... Ma, pitat ću ja matičara ovo ljeto, zaboli me što je rano... Trebamo znati koliko love nam treba...
Hvala, bucka... :grli:
slika
[/url]
Studentica24
Junior savjetnica
Junior savjetnica

PostPostao/la Debeljucka dana pon svi 19, 2008 9:02 am

Studentica24 je napisao/la:
Debeljucka je napisao/la:situacija je sljedeca.... ja sam se za to raspitivala....

Problem je bio u tome što je ta cura imala vjenčanje na otvorenom, u svom dvorištu, a to je unutar 10 km... :ne zna: :ne zna:
Mi bismo isto imali unutar te kilometraže... Ma, pitat ću ja matičara ovo ljeto, zaboli me što je rano... Trebamo znati koliko love nam treba...
Hvala, bucka... :grli:

gle... ta cifra se racuna prema prosjeku place zadnjih 6 mjeseci,.... tako da mozda i varira od pokrajine do pokrajine
Debeljucka
Senior savjetnica
Senior savjetnica

PostPostao/la Malavida dana ned lip 01, 2008 5:52 pm

Mi smo isto htjeli vjencanje na otvorenom i jednom sam bila nasla na netu (i nisam sejvala :budala: ) nacin na koji se racuna izlazak na teren.
Znam da je osim km ulogu igralo i vrijeme (ako je izvan radnog vremena,ako je nedjelja ili praznik i sl.).
Tako da nema druge nego pitati tocno za odredjenu lokaciju i u koje vrijeme.

Ovdje je http://www.vjencanja.hr/imenik/imenik.cgi?grupa_id=1&djelatnost_id=16&sto=brak popis maticnih ureda (ne znam ako smijem staviti taj link,ispricavam se unaprijed ako ne) sa nekim detaljima.
23.05.2009.
Malavida

PostPostao/la bedacha dana sri srp 23, 2008 11:30 am

Evo, sve koje ste u nedoumici, kao što sam ja bila, gdje prijaviti crkveno vjenčanje....
Prijavljuje se u općini pod koju spada crkva u kojoj imate vjenčanje, nema nikakve veze s prebivalištem...
I crkveno vjenčanje se može najaviti i do 3. mjeseca prije vjenčanja... znači, onih 30-45 dana vrijedi samo za građanski brak...
Sad su mi rekli da od dokumenata treba:
Izvadak iz matice rođenih - ne stariji od 3. mjeseca
Domovnica
Osobna
Puno ime i prezime i točna adresa kumova (nije potrebna kopija osobnih)

Da li se potrebni dokumenti razlikuju od općine do općine :ne zna: , ovo vrijedi za općinu Susedgrad...
slika
bedacha
Junior savjetnica
Junior savjetnica

PostPostao/la Ness dana pon srp 28, 2008 5:02 pm

bedacha je napisao/la:Izvadak iz matice rođenih - ne stariji od 3. mjeseca

nama ovo nije trebalo jer smo prijavljivali vjenčanje u matičnom uredu u kojeg spadamo po rođenju, pa oni imaju uvidu u nas
slikaslika
Ness
Senior savjetnica
Senior savjetnica

PostPostao/la zeljka2905 dana pet kol 29, 2008 2:43 pm

Ja sam u hrv ozenjena samo u crkvi i nemam vjencani list..imam samo potvrdu o vjencanju iz crkve...Moram sve donijeti iz CH :roll: da bi mogla promjeniti papire i sl :budala:
zeljka2905

PostPostao/la Reina dana pon ruj 01, 2008 2:44 pm

mi smo danas sredili papire za vjenčanje, a navečer ih nosimo svećeniku u crkvu.
prvo smo išli u našu župu u sopotu i izvadili krsne listove (60 kn).
onda smo išli izvadili izvadak iz matične knjige rođenih, oboje smo rođeni u petrovoj, pa smo išli u područni ured medvešćak. (to je bilo 50 kuna)
onda smo išli u matični ured prijaviti vjenčanje :cerek: , pitala me teta koje će mi prezime nakon udaje biti. sva sam se zacrvenila. :lovestruck: (to je bilo 140 kn). njoj smo još na uvid morali dati domovnice. i morali smo joj reći imena i mjesto stanovanja kumova.
i to je to. :cagam:
navečer ćemo do crkve kod svećenika i onda će na oglasnoj ploči pisati obavijest o ženidbi i tamo će biti naša imena. baš sam si zato sva sretna. :ludilo: :vjencanje1:
slika
slika
Reina
Senior savjetnica
Senior savjetnica

PostPostao/la mia_m dana uto ruj 02, 2008 12:46 pm

da li postoji neki rok koliko unaprijed moramo prijaviti vjencanje u maticnom uredu?
Quand il me prend dans les bras..Il me parle tout bas..Je vois la vie en rose

Plovi plovi mala barka
mia_m
Super forumašica
Super forumašica

PostPostao/la ivancica dana uto ruj 02, 2008 12:47 pm

nisam sigurna al mislim najranije 45 dana prije, a najkasnije 30.
Divno je biti nekome nešto,
divno je biti tebi sve.
Ljubomorno čuvam ove nježne sate,
da me uvijek prate dok nisam tu.
21.02.2010.

slikaslika
ivancica
Junior savjetnica
Junior savjetnica

PostPostao/la Reina dana uto ruj 02, 2008 1:20 pm

nama je teta u matičnom rekla da se u iduća 3 mjeseca moramo vjenčati jer toliko vrijede ti papiri. a mi smo išli to obavljati 1.9., a svadba je 27.9., dakle manje od 30 dana.
slika
slika
Reina
Senior savjetnica
Senior savjetnica

PostPostao/la bedacha dana uto ruj 02, 2008 1:27 pm

Do 3 mjeseca ako je vjenčanje u crkvi, ako je u matičnom uredu onda 30-45 dana prije vjenčanja.........
slika
bedacha
Junior savjetnica
Junior savjetnica

PostPostao/la stepford wife dana uto ruj 02, 2008 1:40 pm

mia_m je napisao/la:da li postoji neki rok koliko unaprijed moramo prijaviti vjencanje u maticnom uredu?

ne postoji rok ako je građansko vjenačanje, ako je crkveno onda 30 dana
slika slika

GOSPOĐA
stepford wife
Udana forumašica
Udana forumašica

Marketing:

Sljedeća

Natrag na Obred sklapanja braka i običaji na vjenčanjima

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.